Het ontstaan van de Kanaalconcerten

Het ontstaan van de Kanaalconcerten 1024 683 beheerder2

Kanaalconcerten- Oeverloos genieten


Eerste editie in 2006

De locatie (Welgelegen Park en omgeving) was nog maar net een jaar opgeleverd door de verschillende projectontwikkelaars en de gemeente. Deze voormalige “rommellocatie” was daarmee omgetoverd tot een fraai woon- en verblijfsgebied aan de oevers van het kanaal. Vanuit De wijkraad Welgelegen werd in 2005 het idee gelanceerd om hier jaarlijks een kanaalconcert of een aantal kanaalconcerten te organiseren waar de bevolking gratis van kan genieten.

De eerste uitvoering was eenvoudig met alleen op de zaterdagavond één optreden van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht dat we toen en voor de vele jaren die volgden, aangeboden kregen door het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen.

Uniek festival aan het kanaal
Het unieke van de Kanaalconcerten is dat alle optredens –inmiddels twee hoofdconcerten op de vrijdag en de zaterdag en vele kleinere optredens daaromheen-  gratis te bezoeken zijn. Dat ligt vast in onze statuten, samen met de eis van hoge kwaliteit van de optredens. Met die combinatie van opdrachten maakt het bestuur het zich niet gemakkelijk. We kunnen en willen geen toegang vragen.
Gevolg is wel dat we alle kosten moeten dekken uit donaties, subsidies en sponsoring en daarmee spreken wij ook graag onze waardering uit voor het Apeldoornse bedrijfsleven. Velen van hen hebben ons in de afgelopen 13 jaren goed geholpen, zowel in geld als in middelen.

Na het succes van de eerste Kanaalconcerten in 2006 besloot de Wijkraad Welgelegen hiervoor een stichting op te richten. Dat werd de Stichting Welgelegen Kanaalconcerten.

Ons doel
Elk jaar ten minste één gratis toegankelijk concertevenement organiseren op de Kanaaloevers. In het verleden waren o.a. het Gelders Orkest, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, Karin Bloemen, Frank Boeijen, Ellen ten Damme, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis en Alain Clark te gast op het podium van de Kanaalconcerten. Dit jaar staan de dames van OG3NE en de combi Celine Janssen en Ernst Daniel Smid op ons programma. En natuurlijk de artiesten op ons subpodium, oftewel het Karin Heuvelmans podium.

Festival van formaat
Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een festival van formaat met duizenden bezoekers. Het is en blijft gratis toegankelijk en het krijgt veel waardering. Daarmee creëert het een uitstraling naar de hele regio. En de inwoners van Apeldoorn noemen het een van de mooiste culturele evenementen van de stad!

Zien we jullie allemaal op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus?